Historik

HÄR LÅG EN GÅNG TORPET ÅKESLUND

Torpet Åkeslund
låg under Åkeshovs slott som år 1635 kom under marsken Åke Axelsson Natt och Dag. Slottet gick i arv till marskens dotter och dotterdotter men förlorades under reduktionen vid 1600-talets slut. Den grevliga ätten Stenbock ägde slottet en tid innan det 1720 köptes av friherre Gabriel Stierncrona. Denne förvandlade Åkeshov till fideikommiss. Han lät också bygga om husen till deras nuvarande utseende. Sedan staden år 1905 köpt in Åkeshov förvandlades det till sinnesslöanstalt, en tid disponerades det av Bromma församling och efter renovering används det numera för kurser och konferenser.

Karl August och Matilda
Torpets namn varierar på kartor och i längder mellan Åkeslund, Åkerlund och Åkerslund. Huset var en prydlig tvåvåningsvilla byggd på 1860-talet. Där bodde Karl August Ahlberg som varit skogvaktare för Åkeshovs marker.
   Karl August kom efter det att han slutat som skogvaktare att sysselsätta sig med slakt. Han köpte djur på Mälaröarna och köttet sålde Karl Augusts fru Matilda på Hötorget. På torpet fanns några kor, en häst, grisar och höns. På åkern efter Drottningholmsvägen odlades grönsaker som mest såldes på Munkbron. Grönsakerna forslades ner till Nockeby bro och lastades på någon av de båtar som passerade brohålet.
   Skogvaktare Ahlberg sägs ha varit en lång, kraftig och stilig man med naturlig pondus. Men även en sådan kan bli utsatt för faror. När bönderna varit inne i stan och sålt sina varor kunde det hända att de råkade ut för ”Kungsholmsligan” som höll till i trakterna av Fredhäll nära fästet till gamla Tranebergsbron. Ligan hade specialiserat sig på att råna bönder som var på hemväg och då hade pengar på sig. Karl August sägs en gång ha hållit på att bli utsatt för ligan. Han såg dock ligan på avstånd, körde av vägen och lyckades gömma sig i skogen på Kungsholmen!

Floréns lastbil
Torpet Åkeslund låg i en backe med utsikt över Drottningsholmsvägen. Trafiken var på den tiden inte särskilt livlig. När de första bilarna kom efter första världskriget märktes kanske mest Floréns lastbil. Florén hade tidigt startat personbefordran från Drottningholm in mot Stockholm. Bilen hade på flaket två längsgående bräder att sitta på och var försedd med en presenning som skydd mot väder och vind. Vintertid utökades ekipaget med en släde som gav plats för ytterligare några åkande.
   Grannar till Åkeslund var torpet Katrinelund som låg där Olovslundsskolan nu ligger. Bortom Katrinelund låg torpet Olovslund. Åt andra hållet, nordost om Åkeslund, låg torpet Fredrikslund och strax öster därom torpet Grindstugan.

Sjukhus 1967
Åkeshovs sjukhus byggdes i Åkeslund av Stockholms stads sjukvårds-styrelse som det tredje av fem sjukhus, samtliga byggda på samma ritningar av Kullenbergs och samtliga annexsjukhus för långvård. Åkeslund som invigdes hösten 1968 tillhörde S:t Görans sjukhus´ förvaltningsområde. Under 1990-talet avvecklades verksamheten succesivt och 1997 såldes sjukhus-byggnaden till JM AB som byggde om sjukhuset till bostadshus.

Idag 175 lägenheter
Den ursprungliga sjukhusbyggnaden rymde 101 lägenheter och de två nybyggda punkthusen vardera 33 lägenheter varför bostadsrättsföreningen Åkeslund Nr1 efter ombyggnaden 1998 totalt hade 167 lägenheter.
I januari 2009 utökas antalet lägenheter till 169 sedan 2  stadsradhus byggts i en f.d. pannrumsbyggnad.
I januari 2010 tillkom 6 nya lägenheter i samband med ombyggnad av en större hyreslokal. Totalt är antalet bostadslägenheter i föreningen nu 175.